Pealkiri: 

Eksperthinnangu koostamine rannakalurite kokkupuutele dioksiinide ja dioksiinilaadsete polüklooritud bifenüülidega

Autorid: Roots O
Väljaandja/tellija: OÜ Eesti Keskkonnauuringute Keskus
Märksõnad: keskkond, keskkonnatervis, toitumine, toiduohutus
Välja antud: 2011
Tüüp: Uuring/analüüs
Failid:
Nimi SuurusFormaat
Roots2011.doc387.5 kBMicrosoft Word
Alamvaldkonnad:Füüsiline, bioloogiline, keemiline, sotsiaalne ja psühholoogiline keskkond
Toitumine
Kirjeldus: SISUKORD

1. Sissejuhatus..........................................................................................................3
2.1. Ohu kirjeldamine................................................................................................4
2.1.1. Dioksiinide ja dioksiinilaadsete PCB-de kirjeldus
(millise saasteainega on tegemist)......................................................................... 5
2.1.2. Dioksiinide ja dioksiinilaadsete PCB-de tekkepõhjused ................................7
2.1.3. Millised on mõjud ja kes on sihtrühmad ........................................................9
2.2. Ohu identifitseerimine......................................................................................11
2.2.1. Euroopa Liidus sätestatud piirnormid ja häiretasemed toidus
sisalduvate dioksiinide ja dioksiinilaadsete PCB-de kohta......................................11
2.3. Kokkupuute hinnang .......................................................................................13
2.3.1. Lubatud nädalane tarbitav kogus (TWI) .......................................................13
2.3.2. Toksilisuse ekvivalentfaktorid: TEF98 ja uued TEF2005 väärtused..............13
2.3.3 Kaladest ja kalatoodetest saadavate dioksiinide ja
dioksiinilaadsete PSB-de taseme hinnang rannakaluritel.......................................14
2.4. Riski kirjeldamine.............................................................................................24
2.5. Toitumissoovitused rannakaluritele..................................................................28
2.6. Ülevaade uuringus kasutatud allikatest...........................................................31
2.7. Kokkuvõte .......................................................................................................35